Rețeta propusă de nutriționistul arădean Luminița Catană penru ketchup este una simplă fiind nevoie de ardei capia, roșii, ceapă, ulei și condimente.
Ingrediente:
Roșiile sunt piesa de rezistență și se aleg circa un kilogram, opărite și curățate. Să fie mai ușor, puneți un vas cu apă la fiert, adăugați sare simplă, neiodată și crestați roșiile la codiță cu cuțitul. Adăugați puțin ulei de măsline în apă și roșiile în apa fierbinte. Lăsați un clocot, scoateți, lăsați la răcorit, curățați de coaja și puneți-le într-un mixer sau le tocați mărunt.
200 grame ardei copt curățat- alegeți fie ardei capia roșu, fie gogoșar și după ce coaceți și curățați de semințe să aveți această cantitate.
100- 140 grame de ceapă roșie – aici este diferit, în funcție de gustul dumneavoastră .
Un cățel de usturoi
O lingura de oțet de mere
60 grame de zahăr de mesteacăn – un produs excelent pentru înlocuirea zaharului clasic.
Sare, piper și condimente după gust- oregano uscat, cimbrișor, majoram- eu fac simplu și la final fac cu 2 gusturi diferite cel puțin.
Mod de preparare
Dacă deja avem toate pregătite, ai avem nevoie de o oală de fonta sau una de fontă cu ceramica sau luați un alt vas pe cât posibil fără teflon, iar ceapa tăiata julien o căliți ușor în două linguri de ulei de măsline și o ceașcă de apă.
Amestecați ușor pana se evapora apa și ceapa prinde o pojghiță foarte fină, adăugați ardeiul copt mixat în blender, amestecați și adăugați sarea, lăsați 2- 3 minute și adăugați roșiile date prin blender sau tocate mărunt. Se adaugă oțetul de mere și zahărul, piperul și se lasă să fiarbă și să scadă conținutul de apă.
„Eu personal am pus cratiță la cuptor, am lăsat o oră la 180 grade și a doua zi 30 minute la 180 grade. Apoi am dat totul la mixere- sau folosiți cu grija, să nu va stropiți, un blender vertical. Eu i-am dat o consistență foarte fină, am împărțit în două și am făcut cu două gusturi diferite, prin condimentele adăugate”, spune nutriționista.
Pus în borcanele fierbinți și așezat capacul, bine strâns și am pus totul în „haine” adică într-un coș cu păturică până a doua zi. Este un proces de sterilizare foarte simplu, pentru că a fost bine fiert nu am mai considerat necesar să-l pun la cuptor. Așezați în cămara și etichetați și savurați-l.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.