Nutriționistul arădean, Luminița Catană, vorbește despre cancer, spunând că este o realitate dureroasă a zilelor noastre.
,,Tu mi-ai întocmit rărunchii, Tu m-ai țesut în pântecele mamei mele. Te laud că sunt o făptură așa de minunată” (Psalmul 139, versetul 13-14).
Aceasta spune că într-adevăr, suntem creați într-un chip minunat și zidiți din milioane de celule împletite armonios după o știință divină, mai presus de înțelegerea noastră. Dumnezeu a pus în noi suflare de viață și fiecare suntem prețioși în ochii Lui.
FOTO: (stock.adobe.com)
Fiecare celulă conține material genetic propriu, ce reprezintă identitatea noastră, și poartă codul funcțiilor de îndeplinit. În organism, celula are un rol atent definit, multiplicându-se în ritm controlat, astfel încât țesuturile vechi să fie mereu înlocuite de altele noi. Rata înmulțirii celulare are o matematică aparte, responsabilă să ne mențină organismul sănătos. Din diverse motive, celulele se pot multiplica și atunci când nu este nevoie, moment în care apare tumorile. După cum știm, ele pot fi benigne (necanceroase) și maligne (canceroase).
Tumorile benigne pot apărea oriunde în organism, nu dau metastaze și nu pun viața în pericol. Odată extirpate, ele nu se mai refac.
Datorită creșterii lor incontrolabile, care interferează cu funcțiile organelor, afectează metabolismul și invadează restul țesuturilor, tumorile maligne pun viața în pericol. Așa apar metastazele (tumori ce se dezvoltă rapid în toate organele corpului).
Când o secvență din ADN-ul celular este afectată, celula poate deveni atipică, se înmulțește necontrolat și produce noi celule ce conțin exemplare periculoase de material genetic. În mod normal, organismul are capacitatea de a distruge aceste celule atipice și de a menține echilibrul celular. Totuși, odată scăpat de sub control, acest proces duce la apariția cancerului.. Noile celule formează tumora primară, iar metastazele apar datorită răspândirii rapide în sistemul limfatic sau în lichidul cerebrospinal (stratul lichid care apară creierul și măduva spinării). Din păcate, sistemul imunitar nu recunoaște celulele canceroase ca fiind periculoase ori străine.
Sunt mai mulți factori care determină această transformare:
Factorii genetici (cu rol decisiv)
Factori comportamentali (se referă la modul de viață, care poate fi îmbunătățit și corectat)
Factori de mediu (noxe, radiații sau un loc de muncă unde există multe substanțe toxice)
Printre factorii majori considerați responsabili de apariția și dezvoltarea cancerului se numără:
Procesul de îmbătrânire al organismului
Tutunul și alcoolul
Radiațiile ionizate
Razele soarelui (în anumite momente ale zilei)
Diferite substanțe chimice
Virusuri și bacterii
Hormonii
Istoric de boală în familie
Dieta deficitara, lipsa activității fizice,
Stresul , epuizarea, lipsa unui somn odihnitor,
Obezitatea și, în mod special, grăsimea viscerală.
Există peste 100 de tipuri de cancer, cu o cauzalitate diversă și simptome diferite. Variază ca agresivitate, viteză de răspândire și creștere. Se pot clasifica în patru mari categorii:
Leucemie: cancer al celulelor și țesuturilor care formează sângele
Carcinom: tip de cancer care afectează pielea, membranele mucoase, glandele și organele interne
Sarcom: afectează mușchii, țesuturile conjunctive și oasele,
Limfom: cancerul sistemului limfatic.
Simptomele de advertisment sunt: boseală inexplicabilă
durere
febră și transpirații abundente pe timp de noapte
scădere inexplicabilă în greutate
modificări la nivel de tegument (piele).
Anumite tipuri de cancer se recunosc după:
răni care se vindecă foarte greu
tulburări de tranzit intestinal, pete albe în gura
noduli la nivel de sân sau în alte părți ale organismului, de exemplu, noduli limfatici la nivelul gâtului în cazul cancerului limfatic
indigestie sau dificultăți la înghițire
modificări ale alunițelor sau nevilor pigmentari
tuse sâcâitoare, prelungită
Frecventa cancerului a crescut îngrijorător, însă este important să știm că există multe posibilități de informare și tratamente eficiente. De asemenea, este important să fim conștienți de faptul că multe tipuri de cancer pot fi vindecate, iar riscul dezvoltării lor poate fi limitat prin adoptarea unui mod de viață sănătos.
De regulă, se consideră vindecat de cancer un pacient care este în viață după 5 ani de la diagnosticare. Rata vindecărilor de cancer a crescut față de 1970, ceea ce ne indică un progres relevant.
Diagnosticarea precoce a cancerului crește rata de recuperare și vindecare. De aceea recomand:
Controale medicale anuale: analize de sânge, ecografii, mamografii, RMN
Controlul ginecologic anual (la femei) și urologic (la bărbați) este profilactic și reduce riscul descoperirii tardive a tumorilor
Controale medicale regulate, acolo unde istoricul familial conține episoade multiple de cancer
Urmărirea alunițelor. Dacă observați modificări mergeți la medic pentru clarificare.
Suntem unici prin construcție și reacția organismelor noastre este diferită atât în procesul de îmbolnăvire, cât și în cel de vindecare. Ceea ce avem în comun este alimentația și prevenția. Odată primit acest diagnostic, este important sa vă mențineți încrederea, să aveți un tonus bun și să optați pentru un stil de viață care sa susțină tratamentele. Programele nutriționale adecvate, uleiurile esențiale, plantele, activitatea fizică ușoară, odihna și terapiile naturiste susțin strașnic recuperarea și fac diferența.
Ca și măsuri profilactice recomand:
Alimentație ușoară, cu multe legume și fructe, cu grijă față de aportul mare de pesticide (de aceea, înainte de consum, puneți fructele și legumele într-un bol de ceramică sau de sticlă, împreună cu o lingură de bicarbonat de sodiu și două picături de ulei esențial de lămâie, pentru 30 de minute. Apoi clătiți și le folosiți, deoarece cantitatea de pesticide va fi semnificativ redusă.
Gătiți acasă, folosind ingrediente de calitate. Pâinea, în mod special, este important să o faceți dumneavoastră. Conține foarte mulți aditivi și o folosim zilnic.
Reduceți consumul de zahăr și produse procesate
Reduceți consumul de cafea, eliminați fumatul, grijă la alcool și băuturi energizante
Când vedeți că ați depășit numărul de kilograme, cereți susținere și aduceți corecții în viața de zi cu zi
Faceți zilnic mișcare
Reduceți stresul, nopțile nedormite și mediile toxice
Dacă lucrați în medii toxice, recomand detoxifieri regulate
De asemenea, folosiți suplimente naturiste de calitate și nu uitați de sănătatea inimii, pentru că emoțiile negative și stresul extrem scad imunitatea și rezistenta organismului, crescând șansele de îmbolnăvire
Rugăciunea zilnică. O viață trăită cu Domnul aduce echilibru și pace, precum și susținere extraordinara în toate momentele vieții
„Prețuiți sănătatea și viața, fiți sprijin pentru cei din jur, iar dacă se întâmplă să primiți acest diagnostic sever, nu deznădăjduiți. Încredințați viața în mâna Lui și cereți susținere. Lângă fiecare pacient cu cancer, Domnul așază oameni potriviți care îl vor ajuta și însoți pe cel bolnav în această călătorie”, încheie Luminița Catană.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.