Locuitorii din comuna Târnova și satele aparținătoare vor fi consultați gratuit printr-un proiect denumit Caravana de Sănătate a Crucii Roșii. Medici și voluntari se vor afla în perioada 14 octombrie – 1 noiembrie, în localitatea Târnova, cu Caravana Sănătății, lângă Căminul Cultural din comună. Vor oferi localnicilor consultații de medicină internă, optică medicală – oftalmologie, cardiologie, analize sânge, EKG, măsurare parametri fiziologici, ecografie abdominală.

Înainte de a pleca spre Târnova, Caravana a poposit în față la Consiliul Județean Arad.
„Ca președinte al Consiliului Județean Arad am încurajat investițiile în sănătatea publică. Soția mea este medic, a fost manager de clinică, și am înțeles foarte bine că oricât de performante sunt aparatele medicale și oricât de bine pregătiți sunt medicii, uneori tratamentul intervine tardiv. De aceea, eu sunt un susținător al programelor de screening, de identificare a unor afecțiuni, chiar și minore, într-un stadiu incipient. Oricâte spitale noi am construi, oricâte echipamente medicale am cumpăra, tot vor fi insuficiente, dacă nu lucrăm la prevenție, la informare și educare.
Consiliul Județean administrează Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Cea mai recentă campanie de prevenție a Spitalului Județean a vizat descoperirea precoce a cancerului la sân, unde s-a creat o echipă multidisciplinară formată din radiolog, chirurg și oncolog, iar listele de așteptare sunt de două luni. Avem un program de screening pulmonar, unde incidența este, din păcate mare, și numărul cazurilor descoperite lunar este în creștere.
La nivelul județului, populația din mediul rural, din satele izolate aflate la distanță de reședința de județ sau de spitalele orășenești, este cea mai expusă neglijării stării de sănătate. Chiar și în municipiu procentul celor care își controlează regulat evoluția sănătății este scăzut, dar în județ este de-a dreptul problematic. De aceea, susținem Caravana de Sănătate organizată de Societatea Națională de Cruce Roșie din România în colaborare cu Crucea Roșie Franceză și suntem recunoscători organizatorilor pentru includerea județului Arad pe traseul Caravanei.
Le mulțumesc pentru implicare partenerilor arădeni ai proiectului, domnului dr. Dragoș Beniamin, președintele filialei Arad a Crucii Roșii, doamnei primar al comunei Târnova, elevilor și cadrelor didactice de la Școala Postliceală Sanitară «Theos Speranța»”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Raluca Buzea, manager Programe de Sănătate, în Crucea Roșie Română a declarat că prin această Caravană se descoperă multă afecțiuni:
„Nevoia din comunitate a fost cea care ne-a determinat că creăm Caravana Sănătății. Există oameni bolnavi în România, mai ales în mediul rural care nu își permit să meargă la medic, să-și facă controale de rutină. Au tratament cronic de acum 18 ani, nu îl mai reevaluează. Și această nevoie din comunitate semnalată de filialele noastre de Cruce Roșie a dat ideea de Caravană. Ea a pornit în 2020 când oamenilor le era fircă să meargă la medic, să se consulte, eram în plină pandemie Covid și am zis că mergem să facem consultațiile în comunitate și încet, încet ne-am dezvoltat. În 2022 au venit alături de noi partenerii de la Crucea Roșie franceză și ne-au ajutat cu bani și am creat mașinile, avem niște cabinete medicale autorizate și calitatea servicilor a fost îmbunătățită. Provocarea este să căutam finanțare și să susținem activitatea pentru că nevoia este foarte mare. Noi în caravană reușim pe zi să acoperim 20, 30 de persoane, cam 20 de minute consultația. Într-o săptămână poate facem 180-200 de pacienți cu totul, dar într-o comunitate nevoia e mul mai mare”.
Aceasta mai declară că a fost în 19 județe cu această Caravană și au avut peste 26 de mii de beneficiari, persoane pe care le-au consultat, pe diverse specializări, iar problemele de sănătate au fost multiple.
„Au fost de la tumori descoperite, boli cardiace, peste o sută și ceva de cazuri în care a fost chemată ambulanța la fața locului pentru că situația pacientului nu era chiar grozavă, dar au fost și cazuri grave în care pacientul a fost luat cu elicopterul. Cel mai îngrijorător au fost problemle pe care le-am descoperit la copii. De la boli metabolice, la rahitism, malnutriție, tumori și chiar agresiuni sexuale”, mai adaugă Raluca Buzea.
Dr. Dragoș Beniamin, președintele Filialei Crucea Roșie Arad, a declarată că atunci când descoperă unele afecțiuni pot să-i îndrume pe pacienți către Spitalul Clinic Județean, să-și poată face investigațiile suplimentare.
„Suntem împlicați în această caravană cu peste 55 de voluntari. Avem un parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară „Theos Speranța” care ne-a pus la dispoziție elevii. Dorim să-i implicăm pentru viitoarea meserie pe care o vor ocupa în cadrul județului nostru”, a declarat Dr. Dragoș Beniamin.
Iudita Cuvineanu, directorul filialei Crucea Roșie Arad, a declarat că nu este o treabă ușoară, iar organizarea acestei caravane înseamnă multe zile de muncă.









Nici un comentariu! Adaugă tu primul.