Antoniu Martin, istoric și analist politic consideră că asistăm de mai bine de două decenii la un fenomen care, deși foarte puțin abordat, afectează profund societatea românească în ansamblul ei.
„Mă refer aici la detașarea de politică a marii majorități a populației României. Este cumva un fenomen paradoxal, având în vedere că în spațiul public politica ocupă o zonă tot mai largă. Cu alte cuvinte, deși vorbim , dezbatem cotidian tot mai mult despre politică, ne implicăm din ce în ce mai puțin concret în procesul politic. Mulți ar putea spune că sunt interesați de politică, că sunt preocupați de soarta societății, de destinul României. Este adevărat probabil doar că interesul și preocuparea se manifestă exclusiv indirect, prin reacții și comentarii pe diverse platforme online și nicidecum într o manieră directă, cea care contează cu adevărat. Pentru că singurul mod viabil de implicare în fenomenul politic și de influențare a evoluției acestuia îl reprezintă întrarea în partidele politice. Politica reală nu poate fi făcută în afara partidelor, ele fiind singurul instrument prin care se materializează doctrinele și conceptele sociale, economice, culturale etc. Poate cea mai clară consecință a detașării cetățenilor de fenomenul politic rezidă în calitatea tot mai slabă a partidelor de la noi. În lipsa unei primeniri constante și consistente dinspre societate, partidele s au osificat, s au închis într un fel de carapace, riscând să devină constructe paralele cu societatea și cu problematicile reale ale oamenilor.
Aproape că nu mai există în interiorul forțelor politice competiții autentice care să genereze emulație și să promoveze în funcții decizionale profesioniști. De aici și criza endemica de soluții economice, administrative, sociale și culturale”.

Nici un comentariu! Adaugă tu primul.