Reprezentanții Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei anunță că joi, 1 august 2024, la ora 12, la Parohia Romano-Catolică din Săvârșin, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu vor lua parte la o Liturghie cu Recviem pentru a comemora împlinirea a opt ani de la trecerea la Domnul a Reginei Ana a României. Liturghia va fi oficiată de preotul paroh romano-catolic Petru Muțiu.
Regina Ana a trecut la cele veșnice în ziua de 1 august 2016, la Morges, în Elveția. În ziua de 13 august 2016, Regina Ana a fost condusă pe ultimul drum de români, de la Palatul Regal din București la Curtea de Argeș, unde odihnește în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
Ea a trăit 92 de ani și a fost regină-consort timp de 68 de ani, între 10 iunie 1948 şi 1 august 2016. A fost cea mai longevivă soţie de rege sau domnitor din întreaga istorie a României.
Ana de Bourbon-Parma, s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris, fiind fiica principelui René de Bourbon-Parma şi a principesei Margareta a Danemarcei. A avut trei fraţi, Principii Jacques, Michel şi André de Bourbon.
Şi-a petrecut copilăria în Franţa, iar în 1939, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, şi-a urmat familia în Spania şi, ulterior, în Statele Unite ale Americii.
Între anii 1939-1941, a urmat Şcoala de Arte Frumoase din New York şi, în paralel, pentru a-şi putea câştiga existenţa, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s.
În anii 1941-1942, a urmat, la New York, cursurile Şcolii de Artă Parson, unde a studiat ştiinţa promovării comerciale. A mai lucrat ca vânzătoare şi la magazinul universal Bloomingdale’s.
În 1943, Ana de Bourbon-Parma s-a înrolat, ca voluntar, în armata franceză, dovedind, încă de atunci, o tenacitate rar întâlnită, care a ajutat-o să treacă peste perioadele grele pe care destinul şi istoria i le-au hărăzit.
Va participa la operaţiunile militare din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, iar către finalul războiului, a activat ca translator între armatele franceză şi americană, contribuind şi la înfiinţarea de spitale de campanie.
În 1945, va reveni la viaţa civilă, fiind avansată la gradul de locotenent şi decorată cu ”Crucea de Război” a Franţei.
La 20 noiembrie 1947, la Londra, avea loc nunta reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu ducele de Edinburgh, iar acolo îl va cunoaşte pe regele Mihai I al României. La doar o săptămână distanţă, regele i-a cerut mâna. Regina Elena a invitat-o pe principesa Ana să-i însoţească, pe drumul de întoarcere, în Elveţia, unde a avut ocazia să petreacă mai mult timp în compania familiei extinse.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.