O pictură cu semnătura Fridei Kahlo, una dintre cele mai excentrice artiste, pe numele său complet Frida Kahlo de Rivera, se află în posesia unei familii din România. Oamenii care dețin tabloul spun că cel mai probabil este semnat de ea, deși apare un „e” în plus la nume. Tabloul are dimensiunea de 70 cm/ 50cm și este datat: 1931.
„Pictura se află în posesia prietenului meu de peste 60 de ani, a ajuns la el prin bunicul lui care l-a primit cadou de la evreii cu care făcea afaceri. Acesta l-a lăsat tatălui prietenului care l-a ținut ascuns sub somiera patului până a murit. Pictura a fost descoperită când rudele s-au apucat sa renoveze și remobileze camera”, spune românul care ar dori să găsească un expert evaluator pentru a știi exact dacă tabloul este într-adevăr valoros.
Informații despre tablou se pot obține la telefon: 0734996033.
Frida Kahlo, pe numele său Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón (cunoscută și ca Frida Kahlo de Rivera, după soț), s-a născut în 6 iulie 1907, la Coyoacán, Ciudad de México, Mexic și a murit în 13 iulie 1954 la Coyoacán, la vârsta de 47 de ani.
Frida Kahlo a moștenit entuziasmul și dragostea pentru artă și literatură de la tatăl său, Guillermo Kahlo, care s-a stabilit în Mexic la 19 ani și a lucrat ca fotograf, fiind printre primii care au documentat monumentele din Mexic, la începutul secolului al XX-lea.
Frida a dorit să devină medic, probabil ca urmare a poliomielitei de care a suferit la 6 ani și care i-a cauzat o malformație la piciorul drept. Iar greutățile nu s-au oprit aici: adolescentă fiind, Frida a fost victima unui teribil accident de autobuz, în care era pasageră. Coloana vertebrală i s-a frânt, un umăr i s-a dislocat, piciorul drept i-a fost rupt în bucăți, iar laba piciorului i-a fost zdrobită. Multiplele fracturi de pelvis și de coloană au facut-o să stea la pat mai multe luni, provocându-i dureri greu de suportat. Doar în pictură a găsit calea de a scăpa de suferință, iar izvorul artei sale l-a găsit interiorul ei: „Nu sunt bolnavă. Sunt ruptă. Dar sunt fericită că trăiesc atâta timp cât pot să pictez”, spunea Frida.
Acest lucru se poate vedea în autoportretele sale rigide și hieratice, în care artista se reprezintă din față sau din semi-profil, ca în lucrarea „Coloana frântă“ din 1944. Aici, Frida s-a pictat cu corpul secționat ca pământul după un cutremur, șira spinării a fost înlocuită cu o coloană frântă, gata să se prăbușească, iar corpul îi este susținut doar de un corset și piroane îi sfâșie carnea sugerând durerea cumplită suferită.
Dacă în primele autoportrete, Frida se reprezenta goală, în lucrările din perioada de maturitate artistică își acoperă corpul cu un cearșaf, adesea pătat de sânge. Cu toate acestea, în locul imaginii unui om distrus, avem în fața ochilor o femeie frumoasă, puternică și energică afișând o atitudine trufașă și demnă, gata să se confrunte cu lumea.
S-a căsătorit cu un pictor mexican de renume
Pasiunea pentru pictură o aduce în calea lui Diego Rivera (1886-1957), pictor mexican de renume, cu care se căsătorește la 22 de ani, în ciuda diferenței de 20 de ani care era între ei. Relația Fridei cu Diego a fost tumultuoasă, cu urcușuri și coborâșuri.
Diego avea episoade de revenire la fostele soții sau amante, având o relație și cu sora mai mică a Fridei, Cristina, în timp ce Frida experimenta relații cu femei (Josephine Baker) sau cu alți bărbați (sculptorul Isamu Noguchi, comunistul Leon Trotsky sau fotograful de origine maghiară Nickolas Muray).
Astfel, Frida și Diego divorțează în 1939 și se recăsătoresc în 1940, rămânând împreună până la moartea Fridei. Referitor la relația ei cu Diego, Frida declara: „În viața mea au avut loc două accidente teribile… Diego a fost de departe cel mai rău!”
În același timp, Diego o vedea „acidă și tandră, tare ca oțelul și delicată ca aripa unui fluture, drăgăstoasă ca un zâmbet frumos și la fel de profundă și crudă ca amărăciunea vieții”.
Cea mai bine cotată artistă
În noiembrie 2021, Frida Kahlo a devenit cea mai bine cotată artistă de pe continentul latino-american, datorită unei mici pânze de 30 x 22 centimetri. O privire în urmă asupra reevaluării lucrării „Diego y yo” și asupra uneia dintre cele mai iubite personalități din istoria artei.
Anunțată drept „unul dintre loturile vedetă ale serii în sesiunea de vânzări de artă modernă de la New York” în noiembrie 2021, „Diego y yo” (Diego și eu) fusese deja vândută la Sotheby’s pentru 1,4 milioane de dolari în 1990.
Pe atunci, Frida Kahlo devenea primul artist latino-american care depășește milionul de dolari la licitație. Treizeci de ani mai târziu, aceeași societate de vânzări reevalua prețul acestei pânze la 30 de milioane de dolari. O reevaluare puternică, făcută pe baza pasiunii pe care o stârnește Frida.
„Diego y yo” este emblematic între autoportretele intense și enigmatice care au făcut-o celebră pe pictorița mexicană.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.