Anul 2025 a început în forță cu inșelătorie pe WhatsApp, TikTok și Telegram prin metoda: „dă liku-ri pentru bani”.
Rețelele despre care vorbim sunt bine dezvoltate, au oameni care te conving să urmezi diferite sarcini până te fac să pierzi sume importante de bani. Unii sunt în spatele unei firme de vânzări online cu sediul în Franța, cel puțin așa susțin ei, iar alții au grupuri pe Telegram unde se desfășoară toată înselătoria, deși ei susțin sus și tare că totul este legal.
Una dintre excrocheri începe așa: ești sunat de pe un număr și un robot îți spune să îi contactezi pe WhatsApp, apoi acolo își trimit următorul mesaj: «Buna ziua. Sunt un angajat obișnuit al Ejobs. În prezent avem un loc de muncă pe TikTok. Treaba este simplă. Tot ce ai nevoie este un telefon mobil pentru a lucra online. Se poate face în doar câteva minute. Poți câștiga 200–500 de lei în fiecare zi. Ești interesat să afli mai multe?…Treaba noastră este simplă. Tot ce trebuie să faci este să dai like și să urmărești creatorii TikTok pe care i-am nominalizat și apoi să-mi trimiți o captură de ecran ca dovadă. În acest proces. Nu percepem taxe de niciun fel». Doar spun că nu percep taxă, deoarece sarcinile le faci dacă le virezi lor înainte o sumă de bani.
„De exemplu, îți solicită să depui 1.000 de lei și ei spun că dacă finalizezi sarcinile primești înapoi între 120-140 lei, la 700 de lei depuși primești între 910 și 1120, iar la 5.000 depuși îți spun că primești 6.500-8.000. Dar până să primești sarcini în care să depui bani îți dau dintre cele ușoare și anume să dai like-uri pe TikToK la diferite filmulețe, contra sumei de 5 lei, când ai strâns 15 lei îi primești în cont. Pe zi ai 20 de sarcini dintre care 16 de acest gen și 4 cu bani depuși. Eu nu am realizat sarcinile în care mi se cereau bani, deoarece nu mi s-a părut ceva credibil. Norocul meu este că am văzut un mesaj trimis de către un membru al grupului, care scria că a depus bani și nu a primit nimic în schimb. Imediat mesajul a fost șters și persoana respectivă dată afară din grup. Totul pare credibil. doarece mulți trimit înapoi dovada că au primit bani după ce au investit, însă cred că sunt tot din rețeaua lor. Un astfel de grup pe Telegram are în jur de 1500 de membri, dar sunt multe grupuri. Pentru că eu nu am dorit să depun bani pentru sarcini am primit un mesaj în care scria că nu voi mai primit 5 lei pe fiecare like, ci 2 lei, deoarece nu am finalizat o sarcină cu plată, iar mai apoi au zis că nu au profit de pe urma mea. Totul este o inșelătorie, deoarece dacă prestezi un serviciu nimeni nu îți cere bani, doar îți dă”, spun una dintre arădencele care a încercat acest job.
Din toată țara sunt persoane contactate de către astfel de „firme”. Un bărbat a rămas fără o sumă mare de bani, deoarece odată intrat într-un astfel de joc l-au pus să finalizeze sarcini, erau 38 la număr, iar la final când să îi plătească banii pentru munca depusă, l-au informat că trebuie să plătească impozit pentru ei, iar suma era și ea destul de mare. Dacă dorești să te retragi te conving că nu este bine că apoi vei acumula mai multe datorii.
Amintim că anul trecut Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis câteva sfaturi către populație: fiți vigilenți atunci când navigați în mediul online și gândiți logic, în special atunci când întâlniți o ofertă mult prea bună ca să fie reală; fiți suspicioși atunci când primiți astfel de oportunități rapide de câștig, mai ales când vin prin mesaje nesolicitate, de la conturi necunoscute; verificați informații legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de „oferte”; analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și evitați astfel de conturi sau persoane necunoscute care vă invită să aderați la programe false de investiții. Atenție deopotrivă la mesajele alarmiste, care vă invită să efectuați o acțiune rapid sau care anunță disponibilitatea ofertei exclusiv pentru o categorie de utilizatori; evitați accesarea linkurilor din astfel de mesaje nesolicitate, care oferă oportunități rapide de îmbogățire sau de economisire, dacă acestea conțin astfel de resurse, dar și instalarea de aplicații sau programe la cerere; nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană.
În cazul în care ați introdus date financiare, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro).
Reprezentanții IPJ Arad spun că și în județul nostru sunt înregistrate dosare penale pentru infracțiuni informatice.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.