Producătorii români sunt invitați la Slaninijada, cel mai popular eveniment dedicat slăninii tradiționale din Serbia și Estul Europei.
Slaninijada revine în 2025, între 13 și 16 februarie, în localitatea Kačarevo, districtul Banat, provincia Voivodina, fiind cel mai popular eveniment dedicat slăninii și produselor tradiționale din Serbia și Estul Europei.

‘’Trailere, furgonete și chiar mașini Tesla sunt încărcate cu peste 100 de tone de slănină de poveste și 400 de tone de produse tradiționale sârbești. Sunt acum pe drum, spre Kacarevo, cu delicatese precum cârnați afumați, jamboane maturate, afumături, jumări, tobă și boia, aduse de micii și marii producători din toate regiunile Serbiei. Par să anunțe o desfășurare epică pentru cei peste 100.000 de vizitatori, dintre care cei mai mulți sunt români. Anul acesta se estimează vânzări de peste 7 milioane de euro. Povestea Slaninijadei continuă cu ediția cu numărul 38’’, declară Romana Rista, diplomat culinar.
SLANINIJADA 1988 – 2025. O istorie a spectacolelor și recordurilor culinare
De la afumătoarea zgârie-nori din 5000 de table de slănină la cea mai mare bucată de carne afumată din Serbia, înaltă de aproape 2m
Cu o istorie de aproape patru decenii, festivalul culinar a creat încă de la prima ediție organizată în 1988 o istorie a spectacolelor și recordurilor culinare.
‘’Pentru mulți dintre români, poate nu e greu de imaginat că, în anii ’90, la Slaninijada, sârbii construiau adevărate zgârie-nori din slănină, cu vânzare direct de pe acoperiș! Dar totuși, cine ar fi crezut că o tablă de slănină poate deveni atât de valoroasă încât să fie păzită de toată lumea prezentă, publicul-cumpărător fiind cel mai bun gardian al păstrării tradiției, sârbi făcând din tabla de slănină un simbol al măiestriei unei rețete transmise din generație în generație?’’ declară Romana Rista, diplomat culinar
‘’În 1992, sârbii ridicau în cadrul festivalului o afumătoare cu horn înalt de 18,5 metri din 5000 de table de slănină. Această ‘’sculptură’’ monumentală culinară a făcut istorie și înconjurul planetei. Presa internațională, inclusiv televiziuni din America, de la acea vreme arătând imagini de la Slaninijada, ediția 4. A urmat în ’93 o casă din slănină, înaltă de 25 m și lată de 3 m, și cu un acoperiș din 1800 de table mari de slănină, înșirate ca țiglele de pe casele bănățenilor. De pe acest acoperiș ‘’afumat’’ se făcea vânzarea în târg. Cum vă suna asta în 2025? Un zgârie-nori afumătoare, construit din table de slănină cu vânzare directă de pe acoperișul său? Sârbi inventivi au creat apoi în ’94 Cuțitul măcelarului, un sătâr din 1800 de table de slănină. În 1995, Slaninijada a surprins lumea cu o mașină de tocat carne construită din 2000 de table de slănină. Cine știe? Poate chiar Nikola Tesla ar fi fost impresionat de această creativitate!”, spune Romana Rista
‘’Vă invit să vedem împreună acest album de amintiri culinare din arhiva festivalului pe care le-am selectat special pentru publicul din România ca pe o invitație de a veni la acest festival! Cea mai mare bucată cu slănină afumată din Serbia și premiată la Slaninijada a fost a unui producător din Kikinda. Aceasta a cântărit 173 de kilograme și a avut 1,73 metri lungime și 1,5 metri lățime. ‘’A putut fi admirată în 2022 la Slaninijada și apoi la Dani Ludaje 2022, din Kikinda, unde a fost și vândută’’, ne spune din culise Romana Rista.
Invitație specială pentru producătorii din România
Organizatorii, împreună cu diplomatul culinar Romana Rista, lansează o invitație specială micilor și marii producători din România să participe la competiția din cadrul Slaninijadei 2025. Fiecare producător este încurajat să aducă mostre între 300 și 500 g din slănina tradițională cu carne, contribuind astfel la promovarea patrimoniului culinar românesc într-un context european, concurând cu țările învecinate Serbiei. Termenul limită de aducere a mostrelor în Kačarevo este Joi, 13 Februarie 2025, până în ora 08:00, ora Serbiei. Relații la nr de WhatsApp: 0771-366.282, +381 61 186.9371 sau zestreculinara@gmail.com.
Cei mai buni producători din Serbia și regiune
Un eveniment care aduce oameni împreună, cifre impresionante și o atmosferă unică.
Festivalul reunește peste 300 de expozanți din toate regiunile Serbiei, cei mai mulți fiind din Srem și Mačva, zone recunoscute pentru tradiția în creșterea porcilor și valorificarea produselor din carne de porc. Anul acesta, producătorii mici expun minim 1 tonă de produse, iar cei mai mari producători aduc fiecare de la 3-4 tone de produse pentru vânzare. ‘’Standurile sunt arhipline de produse locale și specialități culinare prezentate într-o estetică de neegalat. Este imposibil să nu remarci cât de bine surprind esența bucătăriei locale și respectul pe care îl au producătorii sârbi față de consumatori și păstrarea tradiției de familie.’’ declară Romana Rista
‘’Un hidden-gem old-school cu o atmosferă locală este Clubul Pescarilor din Kačarevo, cu circuit închis în timpul anului, dar deschis pe durata celor 4 zile de festival. Aici mă veți găsi și pe mine, în special joi și sâmbătă, când jurizez cele două competiții culinare de gătit din cadrul festivalului. Este o onoare să fac parte din juriul acestui eveniment și în acest an, alături de experți și pasionați ai gastronomiei sârbești. În acest cadru autentic, puteți descoperi atmosfera locală și puteți sta la ‘divaneală’ (cum spun bănățenii la ‘’taclale’’) sau ‘’la zborală’’ (ca pe Valea Almăjului) cu localnicii, savurând preparate unice, alături de o ‘’ ștamplă’’ de rachie aromată sau un paprikaș ca acasă. Vă aștept să ne întâlnim la SLANINIJADA și să explorăm împreună gusturile sârbești!” spune Romana Rista, diplomat culinar
Am tradus pentru vizitatorii români Programul întreg al manifestărilor și îl găsiți în anexă.
Turism culinar împreună cu diplomatul culinar, Romana Rista
Anul trecut, Slaninijada a atras peste 150.000 de vizitatori, iar pe durata celor patru zile de Slaninijada a fost vândută o cantitate de peste 500 de tone de slănină și alte preparate din carne, fiecare vizitator cumpără în medie 3-4 kilograme de slănină și specialități locale.
‘’Prețurile din acest an sunt mai mari decât în anii trecuți, însă sârbii știu să își vândă marfa, oferind opțiuni pentru toate buzunarele. Vă recomand să aveți dinari schimbați, deoarece moneda locală este esențială pentru cumpărături.’’
‘’Kilogramul de jumări, slănină sau șuncă costă între 10 și 17 euro. Cârnații uscați au prețuri între 8 și 15 euro pe kilogram, iar salamul se vinde între 12 și 20 de euro. Jumările sunt pe categorii, costă între 8 și 12 euro. Specialitatea Duvan Čvarci din Valjevo, niște jumări din carne de porc deshidrădată 17 ore și care se aseamănă cu firele de tutun, de unde și numele în sârbește ‘’duvan’’ = tobacco, costă peste 2000 de dinari.’’
‘’În ceea ce privește cârnații și specialitățile afumate, sârbi folosesc condimente diferite de la regiune la regiune și tehnica de afumare diferă prin tipul de lemn utilizat, lemnul de esență tare sau lemn de pomi fructiferi în diverse combinații. Vă recomand să nu comparați cu produse din România, ci să încercați gusturile sârbești, să degustați de la standuri și luați decizia finală prin comparația de la fața locului.’’
‘’Jambonul- Sunka, Soanca cum îi spunem noi în Banat, este o delicatesă, iar sârbi îl prețuiesc și mai mult după 24 de luni de maturare, de aici diferite categorii de preț în funcție de stadiul de maturare al unor produse.’’
‘’Dacă preferați produse condimentate, căutați cârnații și salamul Kulen produse în Bačka și Srem, iar fanii emisiunilor lui Andrew Zimmern pot încerca’’, ne spune în continuare Romana Rista, ‘’salamul și specialitățile bănățene din carne de cal sau o specialitate gătită din cap de oaie – Kalle Pache în stil sârbesc.’’
‘’Pentru iubitorii de street food, vă recomand să încercați cât mai multe, dar și jumările pregătite spectaculos, unele topite cu lapte, altele amestecate cu boia iute și servite în cornete de hârtie, ca un snack. Alte opțiuni delicioase pe care vi le recomand sunt Varza de nuntă sârbească, gătită în oale de lut, și ‘Bajadera’, care deși poartă numele prăjiturii balcanice, este din ciolan presat.’’
‘’Cârnații proaspeți sunt prăjiți, puși pe grătar și apoi sunt serviți pe felii uriașe dintr-o pâine de 25 de kilograme sau în lipii și cornuri (costă 5-6 euro). Nu uitați să îi încercați alături de smântână și ceapă, deci fără muștar! Este o combinație de neuitat.”
„Dulciurile de casă și prăjiturile pregătite de comunitățile locale sunt adevărate comori gastronomice. Sunt torturi dupa rețete din caietele vechi și sunt perfecte pentru a fi luate si la pachet.’’, recomanda Romana Rista, diplomat culinar
Vă așteptăm la Kačarevo, între 13 și 16 februarie 2025, pentru a vă bucura de farmecul evenimentului, al produselor minunate și de ospitalitatea sârbească!
Diplomatul culinar- Romana Rista este cunoscută publicului sub brandul Fata care Gătește cu Flori, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți. Prin proiectele {Jurnal de calatorii cu zestre}{Zestrea Măcelarilor}, {Săru’mâna pentru masă} si demersurile de diplomație culinară recuperează numeroase rețete tradiționale si povesti locale cu zestre din toate colțurile României, dar și din țările vecine. Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Ii puteți urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele sociale. A fost nominalizată in 2025 printre cele 25 de personalități feminine din gastronomia secolului 21 de către publicația ‘’Zile si Nopți’’.
Diplomatul culinar- Romana Rista este cunoscută publicului sub brandul Fata care Gătește cu Flori, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți. Prin proiectele {Jurnal de calatorii cu zestre}{Zestrea Măcelarilor}, {Săru’mâna pentru masă} si demersurile de diplomație culinară recuperează numeroase rețete tradiționale si povesti locale cu zestre din toate colțurile României, dar și din țările vecine. Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Ii puteți urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele sociale. A fost nominalizată in 2025 printre cele 25 de personalități feminine din gastronomia secolului 21 de către publicația ‘’Zile si Nopți’’.
Slaninijada la Kačarevo: sărbătoarea gustului și tradiției între 13 și 16 februarie!
Kačarevo va deveni, între 13 și 16 februarie, epicentrul deliciilor culinare și al specialităților tradiționale, odată cu o nouă ediție spectaculoasă a Slaninijadei! Acest festival unic, dedicat produselor locale din carne afumată, aduce în prim-plan slănină de cea mai bună calitate, cârnați, jumări și numeroase alte delicatese care fac parte din bogata noastră moștenire gastronomică.
Vizitatorii vor putea să se bucure de o gamă variată de produse locale, dar și de o atmosferă unică creată de tamburași, ansambluri folclorice și de provocările autentice ale producătorilor de slănină.
În centru și în sala de sport, în fiecare zi de la 08:00 la 20:00, vă așteaptă o ofertă bogată de slănină și de specialități de carne de cea mai înaltă calitate, prezentate de aproximativ 300 de expozanți din țară și din regiune.
ZIUA 1: 13 FEBRUARIE 2025
În prima zi, joi, 13 februarie, o comisie de experti formată din profesori renumiți de la Facultatea de Medicină Veterinară din Belgrad va evalua toate mostrele de slănină primite din țară și din străinătate. Pe baza criteriilor precum calitatea in producție, gustul, mirosul și aspectul, slănina va fi jurizată si premiată pe mai multe categorii:
Cea mai bună slănină de casă. Adevărata slănină preparată tradițional, conform rețetelor transmise din generație în generație.
Cea mai bună slănină artizanală,. Slănina produsă de mici producători și măcelării, cu atenție deosebită acordată calității, metodei de afumare și maturare.
Cea mai bună slănină făcută industrial. Slănina produsă în fabrici mari, supusă evaluarii după calitate și gust.
Cea mai groasă tablă de slănină. O categorie care premiază slănina cu cea mai mare grosime, simbol al bogăției și al unei delicatese consistente
Cea mai bună slănină din afara granițelor Serbiei. Premiu acordat celei mai bune slănini provenite din afara granițelor țării, încurajand competiția internațională și schimbul de experientă.
Cea mai bună slănină de Mangalița. O categorie specială pentru o delicatesă din această rasă autohtonă, mangalița, renumită pentru savoarea sa bogată și grăsimea de înaltă calitate.
Cea mai mare bucată de slănină. Câștigătoarea acestei categorii este slănina care impresionează prin dimensiunea sa impunătoare.
Cea mai lungă slănină. Se evaluează slănina care se remarcă prin lungimea sa, luându-se in considerare consistența și calitatea de-a lungul întregii sale suprafete.
La ora 12:00, Slaninijada se va deschide oficial! Pe scena din centru localității, vă așteaptă un program artistic bogat care va culmina cu anunțarea „Câștigătorului de Aur al Slaninijadei”. Vor evolua talentatele surori Golubović, ansamblul folcloric KUD „Veljko Vlahović” și Studioul de balet Sara Pavlovski, care vor aduce un strop de tradiție și eleganță. Atmosfera muzicală va fi asigurată de tamburașii bănățeni „Neolit” și orchestra „SRBISTIKE”, cu sunetul fluierului, va recrea spiritul autentic al Serbiei.
În Sala Sporturilor veți putea admira o expoziție a tuturor mostrelor de slănină, iar de la primele ore ale dimineții veți avea ocazia să discutați cu experții noștri și să aflați cum se face selecția celor mai bune mostre.
Între orele 9:00 și 12:00, în parc, vă așteaptă un adevărat spectacol culinar de preparare a papricașului cu slănină! Zece echipe din sudul Banatului se vor întrece pentru prestigiosul premiu „Ceaunul de Aur al Slaninijadei”, aducând arome autentice și o măiestrie gastronomică desăvârșită. Nu ratați această aventură gurmandă!
ZIUA 2: 14 FEBRUARIE 2025
Vineri, de la ora 12:00, pe scenă vor fi organizate Ateliere de broderie tradițională și confecționare de bijuterii, precum și Ateliere creative pentru copii. După acestea, vă veți bucura de spectacolul oferit de Ansamblul folcloric „Stanko Paunović” din Panciova (Pančevo), care va reda prin cântec, dans și coregrafii bogăția tradițiilor din aceste locuri.
ZIUA 3: 15 FEBRUARIE 2025
Pentru adevărații iubitori ai slăninei, am pregătit o serie de competiții care vor testa forța, viteza și rezistența participanților. Provocările vor avea loc pe scena din parc.
10:00 – 12:00: Slaviša Ševr, „Caricatura Slăninei”
9:00 – 12:00: Pe terenul de baschet din parc va avea loc Competiția de gătit fasole cu slănină! Toată mâncarea de fasole preparată va fi donată casei de copii orfani „Spomenak”. Vă invităm să vă bucurați de o companie plăcută și să sprijiniți această inițiativă nobilă!
12:00: ‘’Cel Mai Iute Slăninar 2025’’, provocare de mâncat slănină și cei mai iuți ardei din lume.
13:00: ‘’Cel Mai Puternic Slăninar 2025’’, proba de rezistență la ținerea unei table de slănină (categoria bărbați).
13:30: ‘’Cea Mai Puternică Slăninăreasă 2025’’, proba de rezistență la ținerea unei table de slănină (categoria femei).
14:00: ’’Cel Mai Puternic Braț al Slăninarilor 2025’’: Categoria bărbați sub 80 kg, Categoria bărbați peste 90 kg; Categoria feminină – Cel mai puternic braț al slăninăreselor.
Clubul Dinamo din Panciova (Pančevo), specializat în lupte de Skandenberg, susține cu mândrie organizarea acestei competiții excepționale. În cadrul evenimentului, participanții și spectatorii se vor bucura și de o degustare de slănină tradițională. Membrii clubului vor asigura desfășurarea competiției în conformitate cu cele mai stricte reguli ale acestui sport, garantând o luptă incitantă și corectă pentru toți concurenții.
Urmariti-ne pe: Facebook/Instagram/TikTok
Slaninijada Bacon Festival
ZIUA 4: 16 FEBRUARIE 2025
Duminica este dedicată păstrării tradițiilor. De la ora 11:00, pe scena mare din centrul localității, vor avea loc concerte de muzică populară cu tamburași, ansambluri folclorice și cântece populare.
Duminică, 16.01, cunoscutul caricaturist din Pančevo, Nikola Dragaš, va susține un atelier de desen intitulat „Čvarkolije pe hârtie”, între orele 10:00 și 12:00. Toți copiii interesați se pot alătura pe scena din sala de sport.
Ora 11:00, Spectacol al corului de copii din Pančevo.
Ora 12:00, Flautistul Nenad Mitrić și formatia vor interpreta piese vocale și instrumentale.
Ora 12:30 Ansamblul Folcloric „Veljko Vlahović” din Kačarevo, care sărbătorește în acest an 50 de ani de existență, va prezenta un mini-concert de dansuri pentru copii.
Ora 13:00 – Concert de tamburași susținut de grupul Neolit.
Până joi, 13.02, până la ora 8:00, colectăm mostre de slănină de casă, între 300 g și 500 g, la biroul Slaninijadei, Maršala Tita 35, sau pot fi trimise pe teritoriul Serbiei prin curier rapid pe cheltuiala organizatorului.
Invitație specială pentru producătorii din România
Organizatorii, împreună cu diplomatul culinar Romana Rista, lansează o invitație specială micilor și marii producători din România să participe la competiția din cadrul Slaninijadei 2025. Fiecare producător este încurajat să aducă mostre între 300 și 500 g din slănina tradițională cu carne, contribuind astfel la promovarea patrimoniului culinar românesc într-un context european, concurând cu țările învecinate Serbiei. Termenul limită de aducere a mostrelor în Kačarevo este Joi, 13 Februarie 2025, până în ora 08:00, ora Serbiei. Relații la nr de WhatsApp: 0771-366.282, +381 61 186.9371 sau zestreculinara@gmail.com.
Informăm toți vizitatorii că Clubul Turistic Slaninijada nu este implicat în organizarea perceperii taxelor de parcare și că toate locurile de parcare sunt publice și gratuite in Kacarevo pe durata Festivalului Slaninijada 2025.
După toate cele menționate mai sus, nu trebuie să ratați Slaninijada de la Kačarevo! Luați cu voi plase, pentru că vă așteaptă prețuri bune și o ofertă bogată de specialități tradiționale de casă. Veniți să socializăm, să ne bucurăm de cântec, dans și de o atmosferă excelentă, alături de degustarea celei mai bune slănini de casă și a mâncărurilor noastre tradiționale sârbești. Ne vedem la Slaninijada!
Comunicat de presă











Nici un comentariu! Adaugă tu primul.