Doctorul în istorie din Arad, Antoniu Martin spune că în data de 19 iulie, în Parlamentul italian a avut loc o interesantă dezbatere, organizată de Asociația „Geograzia”, împreună cu parteneri importanți la nivel internațional, pe tema „Mutații geopolitice și noi scenarii internaționale”, structurată pe două secțiuni, prima dedicată rolului organizațiilor internaționale în viitoarele scenarii geopolitice iar cea de-a doua insistând asupra perspectivelor internaționale de după alegerile prezidențiale din SUA.
În cadrul acestui eveniment de înaltă ținută academică, Roberto Galanti, consul onorific al Republicii Moldova în regiunile Marche și Abruzzo, a avut o intervenție referitoare la relația dintre Italia și Republica Moldova.
După ce a trecut în revistă legăturile economice – Italia este al treilea partener economic al Chișinăului -, culturale, academice și turistice, Galanti a ilustrat progresele semnificative realizate de Republica Moldova în orientarea sa spre Uniunea Europeană. Cetățenii Republicii Moldova, unii dintre ei având și cetățenia română, sunt parte integrantă din civilizația europeană și împărtășesc valorile europene. De aceea, Galanti a subliniat importanța susținerii pe care Italia a manifestat-o și continuă să o manifeste în favoarea aderării acestei țări din Europa de Est la comunitatea europeană.
Desigur, a remarcat diplomatul, procesul respectiv nu este și nu va fi unul ușor, mai ales în condițiile în care, cum se cunoaște, Federația Rusă nu privește cu ochi buni demersul autorităților de la Chișinău, promovând în Republica Moldova un veritabil război hibrid – bani pentru formațiunile antieuropene, dezinformarea, propaganda, interferența în afacerile interne. Ceea ce este interesant relativ la dezvoltarea războiului hibrid împotriva demersului european al Republicii Moldova îl reprezintă și propaganda pe care Federația Rusă o exercită și pe teritoriul italian, unde locuiesc și muncesc numeroși cetățeni moldoveni.
Potrivit lui Roberto Galanti, în societatea din Republica Moldova se poate observa că valorile democratice sunt asumate la nivelul marii majorități a populației. În acest sens, consulul a exemplificat cu maniera remarcabilă în care cetățenii moldoveni au sprijinit și sprijină refugiații ucraineni ajunși acolo.
„Concluzia degajată din alocuțiunea care a fost receptată cu mare interes de auditoriul prezent este că invariabil Republica Moldova trebuie susținută în parcursul ei european. Din această perspectivă, Galanti consideră că Italia poate și trebuie să se implice și mai mult ca până acum, deoarece cu siguranță astfel va contribui la creșterea marii familii europene dar își va asigura în Republica Moldova un partener tot mai important, strategic chiar, în estul Europei”, spune Antoniu Martin.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.