Fanfare Ciocărlia urcă Sâmbătă 5 iulie, pe scena Festivalului Berii Arad 2025!
Pregătește-te pentru ritmuri amețitoare, energie balcanică pură și un show de neuitat!
Nu rata concertul care pune sângele în mișcare!

Fanfare Ciocărlia… este una dintre cele mai bune trupe live din lume, energia și ingeniozitatea lor câștigându-le fani de la Melbourne la Memphis, de la Tokyo la Toulouse. Învățându-și meșteșugul de la tații și bunicii lor, membrii Fanfarei abordează cu mândrie fiecare concert ca pe o provocare: să distreze publicul și, în același timp, să păstreze vie adevărata esență a muzicii țigănești.
Când Fanfare Ciocărlia – orchestra de alamuri din satul „ascuns” Zece Prăjini, din nord-estul României – urcă pe scenă, publicul primește 100% muzică țigănească. Izolarea satului Zece Prăjini – situat într-o vale cețoasă, ale cărei drumuri de pământ sunt ocupate de stoluri de gâște și căruțe trase de cai; aici trăiesc optzeci de familii de romi agricultori, care duc un stil de viață rural tradițional, dictat de anotimpurile naturii – a făcut ca, în perioada comunistă, satul să rămână ascuns de restul lumii. Cumva, tradiția otomană străveche a fanfarelor care însoțeau armatele, nunțile și înmormântările a continuat să existe aici, deși în restul României dispăruse de mult. Iar când Henry Ernst, un tânăr pasionat de muzică din Germania, a ajuns întâmplător în sat, în 1996, a descoperit o tradiție vie pe care a știut că lumea o va îmbrățișa.
Și așa a fost: Fanfare Ciocărlia – al cărei nume se traduce prin „cântecul ciocârliei” – a cucerit Europa în 1997, prestația lor explozivă live atrăgând fani punk și headbangeri, iubitori de jazz și funk, pasionați de muzică world și pe oricine iubește sunetul cu adevărat unic. Până și lumea muzicii clasice i-a primit cu brațele deschise, iar de atunci au concertat în numeroase săli filarmonice prestigioase. Viteza amețitoare, măiestria tehnică, ritmurile electrizante și alămurile dulci-amărui ale românilor sunt complet diferite de orice altă fanfară din lume. Toți cei care i-au ascultat au fost de acord asupra unui lucru – nicio fanfară nu a mai cântat vreodată atât de rapid. De fapt, asupra a două lucruri: nicio fanfară nu a mai sunat așa!
Fanfare Ciocărlia a cucerit apoi SUA, Japonia și Australia. Romii poate că vorbeau doar dialectul lor local romani, dar muzica lor transmitea un limbaj internațional, iar publicul a reacționat la funk-ul balcanic furios transformând concertele în adevărate petreceri. Ce cânta Fanfare Ciocărlia era ceva cu totul nou. The Times din Londra a descris sunetul lor drept „un monstru greu și puternic”, iar înregistrările Fanfarei au dus groove-ul lor balcanic straniu în cluburi de dans din întreaga lume.
De-a lungul timpului, Fanfare Ciocărlia a fost lăudată de critici și promovată în tot felul de medii: apar în mai multe filme (documentarul Iag Bari de Ralf Marschalleck îi urmărește în turneu prin Europa, în timp ce Head On de Fatih Akin îi surprinde zguduind cluburile din Hamburg), apar pe coperta cărții Princes Amongst Men (cartea apreciată a lui Garth Cartwright despre cultura muzicală romani), au fost invitați de Sacha Baron Cohen să înregistreze imnul motocicliștilor „Born To Be Wild” și „Just The Two Of Us” pentru coloanele sonore ale filmelor Borat și au fost samplați, reinterpretați și imitați de nenumărați DJ-i, trupe și orchestre țigănești. Reinterpretările lor radicale ale unor standarde occidentale – inclusiv tema din James Bond și Caravan de Duke Ellington – arată cum orchestra românească „țigănizează” cu ușurință orice muzică le cade pe mână.
Pe lângă faptul că fac muzică extraordinară, Fanfare Ciocărlia a dezvoltat de trei ori spectacole muzicale de teatru remarcabile – Gypsy Queens & Kings (care a reunit mulți dintre cei mai mari muzicieni romi ai Europei), Balkan Brass Battle (o confruntare cu o fanfară sârbească) și Devil’s Tale (alături de chitaristul rock și jazz Adrian Raso din Canada) – toate fiind turnee internaționale apreciate. Fanfare Ciocărlia a lansat douăsprezece albume, dintre care mai multe au ajuns în fruntea topurilor de muzică world din Europa. DVD-ul lor Brass On Fire a fost lăudat de revista Songlines drept „un nou standard pentru documentarele muzicale”. Au susținut peste 4000 de concerte și le place să se considere „cea mai muncitoare trupă din lumea suflatului”. Pe scurt: nimeni nu o face mai bine, mai tare, mai rapid, mai funky decât Fanfare Ciocărlia.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.