Pe 21 mai, creștinii îi sarbatoresc pe Sfinții Împărați Constantin si Elena, cei care au oficializat religia iubirii. Pentru elevii, profesorii și alumnii Colegiului Național,, Elena Ghiba Birta ” din Arad, 21 mai are o semnificație cu totul specială: este ziua acestei importante instituții de învățământ, stabilită în memoria patronului ei spiritual, Elena Ghiba Birta.

,,În evoluția fiecărei comunități apar, în momente decisive, personalități emblematice, relevante, care coagulează energii și oferă impulsurile necesare dezvoltării. Așa s-a întâmplat și în cazul Aradului secolului al 19-lea, perioadă în care orașul a cunoscut o evoluție spectaculoasă, devenind unul dintre cele mai țimportante centre urbane din Europa Centrală.
Această dezvoltare nu se putea realiza dacă n-ar fi existat oameni vizionari, care să gândească și să acționeze pentru viitor. Nu al lor ci al comunităților din care făceau parte și de care se simțeau indisolubil legați. O astfel de personalitate a fost și Elena Ghiba Birta care, în spiritul marilor mecenati ai vremii, și a donat averea în scopuri nobile, pentru educarea noilor generații. Căci ce te poate înnobila mai mult decât să contribui la educația și emanciparea unui om, a unui tânăr?
Fundația care i a purtat numele a sprijinit financiar prin burse de studiu formarea multor intelectuali români , unii dintre ei având un rol decisiv în realizarea României Mari și modernizarea societății românești din secolul XX.
Putem aprecia că Elena Ghiba Birta și-a asumat , prin demersul întreprins, condiția de membru al elitei timpului său, de mecena important, plasându-se astfel într o galerie selectă alături de Emanoil Gojdu sau Margareta Bibici.
Gestul ei a rămas în memoria și conștiința posterității, iar astăzi una dintre cele mai importante instituții de învățământ preuniversitar din vestul României îi poartă numele.
Prin «doamna învățământului românesc și demersul ei», Aradul s-a racordat la marile tendințe ale timpului la nivel european. Generațiile de absolvenți ai Colegiului care-i poartă numele i-au împlinit cu cinste și onoare testamentul său moral, subsumat credinței și umanității”.

Nici un comentariu! Adaugă tu primul.