Lupta împotriva consumului de droguri continuă în județul Arad, însă pentru a o putea face ca la carte este nevoie de un aparat de ultimă generație pentru testarea consumului.
Prin această investiție cei care consumă sau au intenția pot fi descurajați, deoarece fiind un astfel de aparat în cadrul Medicinei Legale și controalele celor de la poliție pe acest segment ar fi mai numeroase. Vorbim în special de cei care se urcă la volan după ce au consumat substanțe interzise. În momentul de față procedura este una mai complicată, deoarece probele luate trebuie duse la Timișoara, iar rezultatele se primesc mult mai târziu.

FOTO: viitorulilfovean.ro
De exemplu, la Bistrița la propunerea consilierilor județeni ai PMP, CJ Bistrița-Năsăud a alocat Spitalului Județean de Urgență Bistrița, în iunie 2022, fondurile necesare achiziției acestei dotări.
Rezultatele acestui aparat sunt recunoscute drept probe juridice și detectează o gamă largă de substanțe interzise, iar Aradul unde consumul este destul de ridicat ar avea nevoie urgentă de el.
În luna august, ministrul Sănătăţii, afirma că până la finalul acestui an, toate institutele regionale şi serviciile judeţene de medicină legală vor beneficia de aparatură pentru testarea şoferilor suspectaţi că au consumat substanţe psihoactive înainte de a urca la volan, însă încă nu se aude de o astfel de investiție în județul nostru.
„Testarea are doi paşi: o testare calitativă, care spune: da sau nu, este sau nu este drog, şi o testare mai laborioasă, care poate să depăşească 72 de ore, e vorba despre testarea cantitativă. Şi atunci, nu se pune problema că testele nu sunt bune, orice test poate să dea şi un rezultat fals-pozitiv, dar asta e o probabilitate destul de mică”, a explicat, pe atunci ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Precizm că în anul 2007 Bucureştiul, Iaşul şi Timişoara au fost dotate cu astfel de aparate, acum și ele depășite. În momentul de față aparate performante sunt la Cluj și Bistrița, însă corect ar fi ca și Aradul care este județ de graniță să beneficieze de un astfel de aparat.
Aparatul costă peste 250.000 de euro, prețul crescând de la an la an.
Cert este că existența unui aparat la Arad ar salva multe vieți, în special ale tinerilor, deoarece un șofer care cosumă droguri și se urcă la volan nu doar că este un pericol pentru el, ci și pentru ceilalți participanți la trafic.
Conform unor statistici, la Arad, lunar sunt zeci de infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. Cel mai des întâlnite substanțe psihoactive, depistate în urma testării cu aparatul DrugTest, au fost metamfetamina și cannabis-ul.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.