La Tribunalul Arad a avut loc, astăzi, o conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost prezentate concluziile cuprinse în Raportul de activitate al Tribunalului Arad şi al judecătoriilor aflate în circumscripţia teritorială a acestuia pe anul 2024.

La conferință au participat: judecător Flavius Virgiliu Bradin, președitele Tribualului Arad; judecător Narcis Erculescu, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Cristina Maria Dica, președinte Curtea de Apel Timișoara; secretar de stat Simona Roxana Momeu, Ministerul Justiției și judecător George Ionuț Bogdan, președinte Judecătoria Arad.
Președintele Tribunalului Arad, Flavius Bradin a declarat că anul 2024 a fost un an cu un volum record de activitate la nivelul Tribunalului și restul instanțelor din județul Arad. Totodată, a precizat că instanțele au reușit să obțină calificativul de eficiență maximă, iar Judecătoria Arad s-a plasat chiar pe locul 1 la nivel național.
La Tribunalul Arad, stocul și cauzele noi intrate au avut o creștere de aproape 20%, în timp ce cauzele noi intrate au fost mai multe cu 15% față de anul precedent, când și atunci a fost înregistrată o creștere semnificativă.
,,Se observă astfel o tendință ascendentă anuală, chiar în toată România, în condițiile în care instanțele din întreaga țară se confruntă cu o criză de personal. Motivul acestui deficit de personal în rândul judecătorilor are de a face cu baza de selecție a Tribunalelor, fiind nevoie de o experiență de 7 ani pentru un judecător ca să poată promova la Tribunal, astfel că există multe tribunale care nu au în raza judecătoriilor aflate în competență judecători care să îndeplinească condițiile de promovare și din această cauză unele tribunale au o afectare destul de mare a schemei de personal. De exemplu, la Gurahonț, unde până nu demult exista un singur judecător, iar acum există doi judecători titulari, adică jumătate din schema de personal necesar” spune Flavius Bradin.
Deficitul de personal se resimte și la Tribunalul Arad, care funcționează în medie cu 6 judecători în minus pe parcursul anului.
Acest fapt nu a împiedicat Tribunalul Arad cât și restul instanțelor din județ să fie printre puținele instanțe din țară care au reușit, potrivit indicatorilor de eficiență stabiliți de Consiliul Superior al Magistraturii, să obțină calificativul de „instanță foarte eficientă” exceptând tribunalele militare, Tribunalul Arad fiind pe locul 3 din țară, iar Judecătoria Arad ocupă locul 1.
„Se pare că trendul este unul crescător la nivelul de cauze și la nivel de judecătorii, dar evident se regăsește și la nivelul Tribunalului. În acest context, Curtea de Apel vine cu un aport, în sensul că în privința resurselor umane, la nivel de grefieri, personal auxiliar de specialitate, este cea care organizează concursurile pentru ocuparea acestor posturi, context în care în 2024 am organizat concursuri în așa fel încât să reușim să ocupăm o parte din aceste posturi vacante. În condițiile în care volumul de activitate era unul mare, era important ca schemele vacante să fie ocupate la nivel de grefieri, pentru a putea desfășura activitatea în condiții optime. La fel, am urmărit asigurarea unei politici de personal flexibile, mobile, între judecătorii, tribunal și raportat la celelalte instanțe din raza Curții de Apel, încercând să venim în întâmpinarea necesităților instanțelor. Din punct de vedere al resurselor de personal pentru judecători, Consiliul Superior al Magistraturii este cel care a organizat și îi mulțumim pentru sprijinul acordat”, a decarat judecătoarea Cristina-Maria Dica, președintele Curții de Apel Timișoara.
Narcis Erculescu, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturi, spune că Tribunalul Arad și judecătoriile din raza de competență a acesteia au obținut în 2024 rezultate foarte bune din perspectiva lor și nu doar a lor a Consiliului, dovadă fiind indicatorii de eficiență obținuți:
„Patru din cele cinci judecătorii încadrându-se la gradul foarte eficient, iar Tribunalul Arad fiind printre cele doar trei Tribunale care la nivel național a obținut acest grad de foarte eficient, ceea ce spune foarte multe. Ne-am dori ca la nivelul întregului sistem judiciar să avem astfel de instanțe”.
La fel ca la celelalte judecătorii din județ, și la Judecătoria Arad a crescut volumul de lucru față de anii precedenți, dosarele noi intrate în 2024 având un procent de 17,26% în plus față anul 2023, adică un număr de 2868 cauze în plus.
„Mulțumită concursurilor organizate de către Consiliul Superior al Magistraturii, în a doua parte a anului am reușit să ocupăm 2 din posturile vacante. Într-adevăr, mai avem și 2 judecători stagiari, care sperăm să se întoarcă la Judecătoria Arad ca judecători definitivi, în prima parte a anului 2025, care probabil va fi unul la fel cu provocări din punct de vedere al fluctuațiilor de personal. Mulțumită eforturilor depuse de Curtea de Apel, din punct de vedere al personalului auxiliar nu am avut probleme deosebite, posturile au fost ocupate aproape în totalitate, singurele vacante au fost cele temporar vacante, generate de concediile de creștere a copilului, din partea unor colegi. Doresc să le mulțumesc pe această cale colegilor pentru eforturile depuse pe parcursul anului 2024, ca urmare a efortului întregului colectiv, Judecătoria Arad a reușit să fie singura instanță din țară care a fost foarte eficientă la toți cei 5 indicatori de eficiență stabiliți de Consiliul Superior al Magistraturii”, a declarat președintele George-Ionuț Bogdan.
Simona Roxana Momeu, secretar de stat în Ministerul Justiției, a declarat că ministerul va continua să sprijine proiectele tribunalului:
„Am fost atentă la raportul de activitate al Tribunalului Arad și al judecătoriilor aflate în circumscripția teritorială a acestuia și doresc pe această cale să felicit magistrații judecători pentru efortul pe care l-au depus, chiar și așa cu creșterea volumului de dosare și cu schema de personal la care s-a făcut trimitere de către distinșii reprezentanți aflați astăzi aici. Noi vom sprijini în continuare investițiile”.
În cadrul conferinței s-a vorbit și despre dezvoltarea aplicației IT la nivel național, dosarul electronic și comunicarea cu părțile, dar și despre lucrările de renovare a fațadei clădirii.

.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.