Jurnalistul Petre Don a murit. Anunțul a fost făcut de către fiul acestuia Dacian Don.
Prietenii au început să posteze mesaje la câteva minute de la aflarea veștii.
,,Sunt absolut șocat de plecarea spre veșnicie a prietenului meu Petre Don. Lumea pierde un scriitor excepțional și un om de o valoare deosebită. Un poet iubitor de viață, adânc implicat în înțelegerea umanității. Un umanist, un dascăl, un model pentru toți scriitorii. Drum lin, prieten drag”, a postat jurnalistul Basil Mureșan pe pagina de Facebook.
Petre Don a fost jurnalist, poet și publicist. Acesta a murit în urma unei boli care l-a măcinat în ultimul timp. Avea 73 de ani.
Activitate
Până în 1990 a lucrat ca tipograf la Tipografia Gutenberg Arad și la secția culturală a județului UTC Arad.
În luna februarie 1990 a înființat prima publicație independentă de după Revoluție din Vestul României, „Litera de tipar“ nume provenit de la una dintre poeziile pe care a scris-o. A fost apoi redactor la Tribuna Aradului, Curierul Aradului, Reporter în Arad, Observator arădean, Oglinda și Glasul Aradului, unde a fost atât redactor, cât și corector și editorialist. De acolo a ieșit la pensie.
Ca prozator și publicist, Petre Don a semnat și cu pseudonimele Alina Iliescu și Dan Patriu. A debutat publicistic în 1971 (Flacăra roșie) și literar în Excelsior (1973). Editorial a debutat în anul 1983 cu antologia de poezii „Noi Poesis“, pentru ca în perioada 1979-1986 să conducă Cenaclul literar „Poesis“. De menționat că poeziile sale au fost publicate în Cariatide, Viața Literar-Artistică, Aradul Literar, Arca, Steaua, Tribuna, Orizont și Luceafărul, iar începând cu 2014 a publicat recenzii literare în revista Arca.
În ceea ce privește volumele publicate amintim: Noi Poesis (antologie de poezie), 1983 în colaborare cu Dumitru Siniteanu; Voluptatea firescului (poezie) Editura Mirador, Arad, 2002; Pur și simplu (poezie), Editura Mirador, Arad, 2012; Gânduri ciobite (proză lirică scurtă, scrisă în colaborare cu Hedir Al-chalabi, una dintre colegele de la Glasul Aradului), Editura Mirador, Arad, 2012; Roua din adâncuri (poezie), Editura Mirador, Arad, 2013; Dialoguri Deschise (proză – convorbiri culturale – o colecție de interviuri realizate pentru Glasul Aradului), Editura Mirador, Arad, 2016; Povestiri din Cotidian (proză scurtă), Editura Gutenberg Univers, Arad, 2020.
Mai trebuie spus că numele său a apărut în dicționare și cărți precum: Dicționarul scriitorilor arădeni de azi, de Iulian Negrilă, Editura Mirador, 1997; Dicționarul presei arădene și Dicționarul jurnaliștilor arădeni, de Emil Șimăndan; Evoluția și tipologia presei arădene, de Melente Nica, Gabriela Groza și Emil Șimăndan, Editura Fundației Ioan Slavici, Arad, 2006; Limbă și stil în presa arădeană, de Carmen Neamțu, Editura Mirador, Arad, 2007; Mușchetarii Câmpiei de Vest, de Florin Bănescu, Editura Ivan Krasko, 2003; Cioburi de cristal, de Eugenia Ponta Pete, Editura MIRADOR, Arad, 2013 – unde semnează Prefața cărții; Ca la Carte, Exerciții de empatie, de Vasile Dan, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2020; Cinabre și maci, de Camelia Chifor, Editura Azbest Publishing, Șiria, 2021 – unde semnează Prefața cărții; Despre opera lui Eugen Dorcescu, de Mirela-Ioana Dorcescu, Editura MIRTON, Timișoara, 2021; Singurătăți comune, de Camelia Chifor, Editura Azbest Publishing, Șiria, 2022 – Semnează Prefața cărții; Floare de iris – o antologie de texte literare, de Iolanda Mirea, Târgu Jiu, 2022.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.