Săptămâna Mare este ultima din postul Paștelui, înainte de marele praznic al Învierii Domnului. În tradiția ortodoxă, Săptămâna Patimilor a început în acest an odată cu Duminca Floriilor, din 13 aprilie 2025, și durează până în Sâmbăta Mare, 19 aprilie 2025.

Potrivit rânduielilor canonice, în aceste zile se ajunează (se ține post) din prima parte a zilei și până spre seară.
Săptămâna Patimilor Domnului se mai numește și Săptămâna Mare. Este perioada de timp care amintește de patimile lui Hristos și îi pregătește pe oameni pentru una dintre cele mai importante sărbători din calendarul bisericesc, ziua Învierii.
Una dintre caracteristicile perioadei o reprezintă Deniile, sfintele citiri din biserică în care sunt descrise evenimente din viața Mântuitorului.
Săptămâna care urmează după praznicul Învierii Domnului poartă denumirea de Săptămâna Luminată.
Patimile
Patimilor în biserică Sfânta și Marea Luni – se face pomenirea de fericitul Iosif cel preafrumos și smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului;
Sfânta și Marea Marți – se face pomenirea Pildei celor zece fecioare din Sfânta Evanghelie;
Sfânta și Marea Miercuri – se face pomenire de femeia cea păcătoasă care a uns cu mir pe Domnul;
Sfânta și Marea Joi – ziua este închinată celor patru evenimente importante din viața Mântuitorului: sfânta spălare a picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, rugăciunea mai presus de fire (arhierească) și vânzarea Domnului, începutul Patimilor.
Sfânta și Marea Vineri – se face pomenire de „Sfintele mântuitoare și înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”
Sfânta și Marea Sâmbătă – se face pomenire de Îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.
Tradiții și obicieiuri
Lunea Mare – creștinii încep curățenia de paște. Se spală haine și se pregătesc gospodăriile pentru praznicul Învierii Domnului.
Marțea Mare – potrivit tradițiilor populare, ziua de marți este dedicată treburilor casnice. Ziua mai este cunoscută și sub denumirea de Marțea Seacă.
Miercurea mare – este ultima zi în care se mai spală haine și ziua în care se definitivează treburile în gospodărie.
Joia Mare – Se vopesec ouăle de Paște și începe pregătirea preparatelor culinare. În diferite zone ale țării, din Joia mare gospodinele încep să coacă aluatul pentru cozonac sau pască. Începând de joi nu se mai spală haine și nici nu se mai fac treburi grele în case. În Joia Mare credincioșii merg la Denia celor 12 Evanghelii.
Vinerea Mare – mulți oameni aleg ziua de vineri pentru post negru, în amintirea Patimilor lui Hristos. Potrivit supersițiilor, în această zi nu se spală și nu se calcă haine, nu se mătură și nu se coase.
Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire pentru ziua de duminica Paștelui. Acum se termină preparatele culinare, iar oamenii se pregătesc pentru slujba mare de Înviere.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.