Au trecut 35 de de la moartea duhovnicului Arsenie Boca (1910 – 1989), unul dintre cei mai faimoși călugări români din secolul XX. Călugărul pe care Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în acest an în rândul sfinților din calendarul ortodox, a murit în 28 noiembrie 1989 la Sinaia, unde avea un mic atelier, într-o casă unde câteva maici de la Prislop amenajaseră un aşezământ monahal.
FOTO: Arsenie Boca în tinerețe. Wikipedia
O săptămână mai târziu a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, iar în fiecare an, în 28 noiembrie, mii de oameni merg pentru a se reculege în fața locului său de veci.
După moartea călugărului au început să circule o mulțime de legende despre ultimele sale zile din viață. Foști apropiați ai săi au povestit că acesta a murit la Mânăstirea Sinaia, de bătrânețe, slăbit de muncile epuizante și de boli.
Alții au susținut că Arsenie Boca fusese torturat de Securitate, și le-ar fi transmis celor care îl maltratau: „Spuneţi-i lui Ceauşescu că nu mai apucă Crăciunul”.
În 4 decembrie 1989, Arsenie Boca a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, locul unde a dorit să îi fie depus trupul.
La Semlac, în județul Arad, în casa unei familii, se află o icoană făcătoare de minuni a părintelui Arsenie Boca. Din icoană picură mir.
Nici un comentariu! Adaugă tu primul.